Nem tudom, te hogy vagy vele, nálam mindig van belőle egy cseréppel a konyhaablakban. Imádom az illatát! Szoktál olyat csinálni, hogy lecsípsz róla egy levelet és csak úgy morzsolgatod, szagolgatod az ujjaid között? Isteni illata van! Megbolondítja a salátákat: a paradicsomot és a friss puha mozzarella sajtot nehéz elképzelni nélküle. Van, hogy egyszerűen a tökmagos vajas kenyeret díszítem fel vele.
A bazsalikom az olasz ételek egyik alapfűszere, szárított formában is kapható, de frissen az igazi. Tudtad, hogy ebből készül a pesto? Szoktál csinálni? Ha még nem csináltál, figyelj ide, mert van egy jó receptem.
4 személyre kell hozzá 50 g friss bazsalikomlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmag, 6 evőkanál parmezán sajt, 2 evőkanál pecorino sajt, 1 dl extra szűz olívaolaj és egy kis só. Fenyőmag helyett használhatsz diót, pecorino helyett pedig parmezánt, finom lesz úgy is.
Gyűjtsd magad köré az összetevőket, pakold bele őket szépen egymás után egy márvány mozsárba, és pépesítsd össze az egészet. A pesto neve az olasz „pestare”=összetör, összezúz igéből származik, szóval törni, zúzni ér. Ha nem akarsz mozsarazni, használhatsz daraboló gépet vagy botmixert is, csak ne mondd el senkinek. Nem kell egészen finomra őrölni a masszát, jobb, ha kicsit rusztikus marad az állaga. Így a botmixert is könnyebben letagadhatod.
Főzd ki a tésztát, ami lehet spagetti, penne, vagy amit szeretsz, tedd rá a pesto-t, reszelj a tetejére parmezánt és kívánj jó étvágyat a családnak!
Neked mi jut az eszedbe arról, hogy bazsalikom?
Előző részek:
Kovacsics Zsuzsanna: Mi jut az eszedbe, ha azt mondom: nokedli?
Kovacsics Zsuzsanna: Mi jut eszedbe, ha azt mondom: hóvirág?
Kovacsics Zsuzsanna: Mi jut az eszedbe, ha azt mondom: kutya?
Kovacsics Zsuzsanna: Mi jut az eszedbe, ha azt mondom: evezés?
Legfrissebb hozzászólások