Direkt mondtam nokedlit és nem galuskát, mert a nokedli nekem az otthonos, a megszokott kifejezés, galuskát étteremben szoktam enni. És most arra lennék kíváncsi, hogy akkor mi jut az eszedbe, ha a nokedlit kérdezem? Szoktál nokedlit főzni?
Na jó, most nem a pasikhoz szóltam, mert olyat én még nem láttam, hogy egy pasi leáll nokedlit szaggatni. Biztos van ilyen, csak még nem találkoztunk. Egyébként megsúgom: régen én is nehezen fogtam hozzá a nokedli készítéshez. Nem azért, mert olyan bonyolult azt megcsinálni. Mert miről is van szó? Veszel egy vagy két tojást, ha sokan vagytok, akkor hármat, feltöröd, öntesz rá egy gondolat olajat, esetleg tejet, és már jöhet is a liszt-szóda kombó hozzákeverése. Ugye megvan? Aztán vizet forralsz és vagy kézzel vágódeszkáról vagy nokedli szaggatón keresztül pottyantod bele az anyagot a forró vízbe. Pár perc után leszűröd és rádobod egy kis kacsazsírra, hogy megszikkadjon. Ez lenne a kunszt? Nem, nem ez a kunszt. A kunszt az, ami ezután jön: a mosogatás. Első lépés, hogy ne forró vizet folyass rá, hanem hideget. Hogy folyóvízben szeretsz mosogatni, de akkor eldugul a lefolyó a keményedő tésztakupacoktól? Tegyél oda szűrőt. Hogy ezt a dzsuvát nem veszi be a mosogatógép? Hát nem veszi be. Szóval hideg víz alatt tocsogsz, kaparsz, áztatsz, pucolsz, akár van mosogatógéped, akár nincs. Jön holnap a bejárónő? Örülni fog, ha meglátja a koszos edényeket!
Szóval régen nehezen fogtam hozzá, mert utáltam pucolni a dzsuvát és féltem, hogy eldugul a lefolyó. Ma örömmel csinálom, mert azt nézem, hogy milyen finom lesz a pörkölthöz és örömet szerezhetek vele valakinek. Arról nem is beszélve, hogy én magam is nagyon szeretem.
Neked mi jut az eszedbe arról, hogy nokedli?
*
Kapcsolódó alkotás:
Kovacsics Zsuzsanna: Mi jut eszedbe, ha azt mondom: hóvirág?
Legfrissebb hozzászólások