Ma lenne 102 éves az anyukám. Évfordulóként megismétlem a tavalyi és tavalyelőtti november 6-i posztomat. Mert anyu istenien főzött, kineveztem a születésnapját PALACSINTA NAPNAK. (Tudom, hogy angol nyelvterületen már van ilyen. De ez a mi palacsintánk. Apu pl. imádta. A lányom pl. istenien csinálja.)
HAGYOMÁNYOS PALACSINTA
HOZZÁVALÓK
• 150-200 g finomliszt
• 1 csipet só
• 2 tojás
• 2 dl tej
• 1-2 dl buborékos ásványvíz vagy szódavíz
• 2 ek. olaj vagy 2 ek. olvasztott vaj/margarin
• Az édes változathoz:
• 2 ek. rum
HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA
HOZZÁVALÓK
• A palacsintatésztához:
• liszt
• szódavíz
• kevés tej
• 1 db tojás
• só
• A töltelékhez:
• 50 dkg darált hús
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 fehér paprika
• 1 paradicsom
• 1 evőkanál pirospaprika
• 1 pohár tejföl
ELKÉSZÍTÉS
1. Pörköltet készítek a darált húsból. Megtisztítom, feldarabolom a hagymákat, és 2 evőkanál olajon megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst, a felkarikázott paprikát, a felszeletelt paradicsomot. Sózom, borsozom, fehéredésig pirítom, majd a tűzről lehúzva hozzákeverem az őrölt paprikát, felöntöm vízzel (annyival, hogy ellepje), és addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ügyeljünk, hogy jó bő szaftja maradjon.
2. Közben kisütök 12 db sós palacsintát.
3. Ha kész a pörkölt, a húst szűrőlapáttal kiszedem, a szafthoz hozzákeverem a tejfölt, és összeforralom (ha nagyon híg a leve, akkor a tejfölhöz 1-2 evőkanál lisztet is belekeverek).
4. A kiszedett húshoz annyi szaftot adok, hogy kenhető legyen. A húsmasszát a palacsintákba töltöm úgy, hogy amikor a tölteléket beleraktam, kissé behajtom a palacsinta szemben levő két oldalát, majd alulról jó szorosan feltekerem.
5. Hőálló tálba teszem, tálalás előtt sütőben vagy mikróban felmelegítem.
6. A tejfölös mártást is felmelegítem, és tálaláskor a palacsintákra öntöm, petrezselyemzölddel és tejföllel díszítem. Jó sok mártással finom!!!
CSÚSZTATOTT PALACSINTA
HOZZÁVALÓK
• 4 db tojás
• 5 dkg vaj
• 10 dkg finomliszt
• 2.5 dl tej
• 10 dkg porcukor
• 10 dkg sárgabaracklekvár
• 15 dkg dió (darált)
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 dl napraforgó olaj
ELKÉSZÍTÉS
1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük fel.
2. A tojás sárgáját robotgép segítségével kikavarjuk a vajjal, majd hozzáadjuk a csipet sót, a lisztet, majd apránként a tejet.
3. A felvert habot óvatosan a masszába keverjük, és így egy sűrű palacsintatésztát kapunk.
4. A tésztát palacsintaként kisütjük úgy, hogy a palacsintáknak csak az egyik oldalát sütjük meg, és a kisült tésztát rétegesen egymás tetejére tesszük.
5. A rétegeket felváltva lekvárral, illetve cukros/vaníliacukros dióval szórjuk meg.
6. Az utolsó palacsintát a sült felével a többi tetejére fordítjuk, és azt cukros dióval szórjuk meg. Kb. 8-10 réteg jön ki ebből a tészta mennyiségből.
RÁNTOTT PALACSINTA
HOZZÁVALÓK
• 12-14 db enyhén sós palacsinta
• 25 dkg sonka (a megmaradt húsvéti sonka is jó)
• 25 dkg reszelt sajt
• 1 tojás
• 1 evőkanál tejföl
• 1 evőkanál majonéz
• kevés mustár
• só
• grill zöldségfűszer
• A panírhoz:
• liszt
• tojás
• zsemlemorzsa
• A sütéshez:
• olaj
ELKÉSZÍTÉS
1. A töltelékhez a sonkát apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük, és a többi hozzávalóval összekeverjük.
2. A palacsintákat megtöltjük a sonkás-sajtos töltelékkel, és hasonlóan a töltött káposztához feltekerjük, a végén egy hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük.
3. A hagyományos módon panírozzuk, majd forró olajban pirosra sütjük. Sült krumpli, krumplipüré, rizibizi vagy majonézes saláták remekül illenek hozzá.
Budai Éva
rovatvezető
Legfrissebb hozzászólások