Bejegyzések betöltése…

A NÉPMESE NAPJA

A népmese a szóbeli elbeszélőköltészet egyik legrégebbi és legnagyobb műfajcsoportja. A népmesék az évszázadok során létrejött és alakult olyan történetek, amik csodás elemeket tartalmaznak. A népmesék naiv hangú, költött elbeszélések, mondanivalójuk általános, örök érvényű igazság.

Magyar Olvasástársaság 2005 tavaszán felhívással fordult mindenkihez, akinek fontos a népmesék fennmaradása, illetve a mesékben élő bölcsesség továbbadása, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A népmese napját először 2005. szeptember 30-án rendezték meg.

A nap célja, hogy a mesével foglalkozó szakemberek  pedagógusok, óvónők, könyvtárosok, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!

(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

 

Legfrissebb hozzászólások